Lesmaterialen » Basisonderwijs

3. Energie

Duurzame energie

icon reserverenDit lesmateriaal reserveren »
Organisatie : CNME De Rollen
Code : 3.4.1
Soort : 6. O en O-kist
Groep : 7, 8
Kerndoel : 33, 41, 45 meer informatie »
Periode : Hele jaar, bij voorkeur in de zomer en als de zon schijnt. Als de zon onvoldoende schijnt kan gebruik worden gemaakt van de bouwlamp.
Locatie : Op het schoolplein en/of in de klas
Duur : Eigen invulling, minimaal 60 en maximaal 180 minuten, afhankelijk van het aantal experimenten. Elk experiment duurt ongeveer 15-20 minuten. Bij een gastles is de duur ca 75 min.
Kosten : € 12,50 (per groep)

Leerdoel

 

  • De kinderen maken kennis met het begrip duurzame energie en de duurzame energiebronnen zodat ze binnen de grenzen van hun mogelijkheden hierin tot keuzes worden uitgedaagd. 
  • De kinderen weten de voordelen van het gebruik van duurzame energiebronnen. 
  • De kinderen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen zoals druk, kracht, energie, licht, warmte, elektriciteit, stroming, massa.

 

Inhoud & werkvorm

Het lesmateriaal bestaat uit 13 ontdekdozen over: zonne- (5), water- (4) en wind- (4) energie, (bij ontdekdoos 11 hoort een doorzichtige bak), 1 doorzichtige box (met klapper waarin handleiding) en voorwerpen die werken op duurzame energiebronnen), 1 bouwlamp, 1 mac lite zaklamp. 
Per ontdekdoos zijn er 1 of 2 experimenten; de uitvoering per ontdekdoos vergt ongeveer 15 minuten. In de ontdekdozen zitten regels voor gebruik, veiligheidsregels, materialenlijst, opdrachtkaartjes, alle benodigde materialen en de werkbladen. Deze werkbladen zitten ook in de handleiding, en ook de antwoorden met toelichting.
Dit energiecircuit kan worden  voorbereid door een klassengesprek (energiepraat) met een bordschema en worden afgesloten met een klassikale presentatie en/of evaluatie met werkblad(en).

Organisatie & uitvoering

Als klassikale voorbereiding kan het bordschema, enkele voorwerpen die werken op duurzame energie, foto's en schema's van duurzame energiebronnen en de begrippenlijst gebruikt worden. Deze zitten in de handleiding of in de box. Voor het energiecircuit deelt u de leerlingen in groepjes van twee.
U maakt kopieën van de werkbladen, verdeelt de ontdekdozen over de tafels en zorgt, indien nodig, voor kraanwater.
In de handleiding zit een handig overzicht van de ontdekdozen: kleur, soort energiebron, nummer en naam, doel en aantal experimenten en de materialen die u dient klaar te leggen.
Na afloop van het energiecircuit kunt u de opgedane kennis en ervaringen klassikaal nabespreken. Daartoe kopieert u het werkblad Duurzame Energie (in de handleiding).

Foto's

Ontdekdozen Duurzame Energie: Waterenergie

Ontdekdozen Duurzame Energie: Zonne-energie

Ontdekdozen Duurzame Energie: Wind-energie

icon reserverenDit lesmateriaal reserveren »

« Terug naar het overzicht van alle lesmaterialen en activiteiten binnen het thema "3. Energie".

Duurzame energie

Overige activiteiten en materialen binnen dit thema:


Duurzame energie

Welkom | Over De Rollen | Activiteiten | Lesmaterialen | Excursies | Nieuws | Contact

©2020 CNME De Rollen | Disclaimer | Sitemap