Nieuws

|

28 november 2022

Tiny Forest KC Aelse

‘Ik heb geen reserveschoenen mee’, zegt de jongen met een grijns van oor tot oor. In zijn hand houdt hij zijn schoen vast die vol met modder zit. Nee, geen modder; echte Zuid-Limburgse pratsj! De jongen trekt triomfantelijk zijn schoen weer aan en rent nog een paar keer door de pratsj heen en weer.

Superbos

De zon liet zich toch even zien bij de aanplant van het Tiny Forest bij KC Aelse op 17 november 2022. Nedlin, GF Groen, de gemeente Stein, IVN en Stichting De Rollen waren aanwezig om de aanplant in goede banen te begeleiden. Een Tiny Forest is net zo groot als een tennisveld, maar herbergt 600 inheemse bomen. Ondanks de kleine afmeting kent een Tiny Forest een grote biodiversiteit. Het bosje draagt bij aan verkoeling en vermindering van wateroverlast op het schoolplein. Echt een superbos dus!
Het concept is bedacht door Shubhendu Sharma, een ingenieur uit India. Over de hele wereld zijn deze minibosjes te vinden. Ook in Nederland, waar ze kinderen en volwassenen dichter bij de natuur brengen.

In het Tiny Forest KC Aelse bos (zoals het bosje door de leerlingen is genoemd) vind je daarnaast ook een blotevoetenpad, buitenleslokaal en werkplek. Een mooi stuk natuur waar de kinderen in kunnen spelen, werken en leren.

Handen uit de mouwen

Na de onthulling van het bord mochten de groepen 4 en 6 de handen uit de mouwen steken. Gaten werden gegraven, jonge boompjes werden geplant. Daarna mocht elk kind één boom kiezen en voorzien van een naamlabel.
Tijdens de voorpretles in september hebben de kinderen al geleerd over waarom zo’n Tiny Forest belangrijk is. Ter plekke hebben ze ervaring opgedaan met het graven van gaten, het belang van regenwormen en manoeuvreren door blubberige grond. Kortom: een dag om nooit te vergeten.

Over een half jaar gaan IVN en Stichting De Rollen weer terug naar het bosje. Dan gaan de kinderen meten hoe groot de bomen zijn en onderzoeken wat er allemaal leeft. Wij kijken er al naar uit!