Nieuws

|

28 februari 2023

Local Goal Getter van de maand: Michel van Dijke

Kinderen laten kennis maken met de (soms moeilijke, maar mooie) wereld waarin we leven. Ze samen laten ontdekken en beleven om te groeien. Ze met trots de toekomst tegemoet laten gaan. Dat is wat Michel van Dijke doet met ‘Greutsj’. Greutsj is een club voor kinderen om ze te helpen hun talenten te ontwikkelen. Zeker voor kinderen die het thuis wat moeilijker hebben, is extra aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling meer dan welkom. Buiten spelen is de hoofdmoot. Ze praten over pesten, maken lol en leren vertrouwen op zichzelf, op elkaar en op de toekomst.

‘Global Goals? SDG’s? Nog nooit van gehoord!’ zegt Michel, terwijl hij heel wat van deze werelddoelen aftikt met al zijn activiteiten. Die Global Goals zijn 17 werelddoelen, opgesteld door de VN om concrete handvaten te bieden om samen te werken aan duurzaamheid.

Bij duurzaamheid denkt Michel als eerste aan zwerfafvalacties. Hij geeft namelijk presentaties over zwerfafval op scholen. ‘En daar blijft het dan natuurlijk niet bij. We gaan dan ook naar buiten om daadwerkelijk wat te doen. We halen altijd wel een aantal zakken op.’ Ook zijn straatkolkenactie heeft te maken met het milieu. Vier jaar geleden heeft hij dit afgekeken van een Frans initiatief, akkoord van de gemeente gekregen en op straat, bij putten de tekst geplaatst ‘Hier begint de zee, niets ingooien a.u.b.’.

Bij duurzaamheid denkt Van Dijke ook aan groen. ‘We gaan met ze de natuur in, beleven doe je buiten! Bijvoorbeeld bij Plinthos. Rondlopen met een metaaldetector. Daar leren ze ook nog wat van.’ Het kan ook zo simpel als Waterstampen (pratsj trappen). Benodigdheden: aarde en regenwater. Het enige dat handig is om zelf mee te nemen: rubber laarzen. En de blijmoedigheid van een kind om te springen.

Het is niet alleen te doen om het gezond bewegen in het groen. ‘Het prikkelen van de fantasie is net zo belangrijk. ‘Veel kinderen die niet op Scouting zitten of bij voetbal, leven een beetje in hun eigen wereld. Met activiteiten als het Star Wars weekend of het Harry Potter weekend laten we kinderen hun eigen wereld delen met anderen. We maken plezier, maar praten ook over pesten. Kinderen kwamen allemaal naar voren met hun eigen verhaal. Dat was echt heel chique, ook de reacties van ouders achteraf. Ze hebben ervaren hoe het voelt om erbij te horen en gezien dat iedereen erbij hoort.’

In het gesprek komen de 17 werelddoelen langs en de drie categorieën waarin we ze kunnen onderverdelen. Net zoals Gemeente Sittard-Geleen haar toekomstvisie onderverdeelt in sociale veerkracht, economische veerkracht, ecologische veerkracht en institutionele veerkracht, zo zijn ook de werelddoelen onder te verdelen in sociale, economische en ecologische doelen. Met het 17e doel ‘Partnerschap om de doelstellingen te bereiken’ als equivalent voor institutionele veerkracht.

Welke doelen passen bij Greutsj? Een aantal tikken ze zeker aan: #1 Geen armoede en # 2Geen honger. ‘We proberen ze gezonde lunch te laten meenemen, hebben de kinderen dat niet, dan regelen wij wat, maar een nonnevot gaat er natuurlijk ook in!’ Ook: #3 Goede gezondheid en welzijn, # 4 Kwaliteitsonderwijs, #10 ongelijkheid verminderen #Klimaatactie, #Leven in het water # Leven op het Land en #17Partnerschap om doelstellingen te bereiken (samenwerken). ‘Goh, niet gedacht dat ik op zoveel vlakken al bezig ben met duurzaamheid, in brede zin dan, zoals de Global Goals dat doen.’ Zeker iets om Greutsj op te zijn Michel!

‘Schoon water en sanitair doen we nog niet echt iets mee, behalve dan de straatkolkenactie. Daar zou ik wel wat meer mee willen doen. De grote boodschap is gewoon: Begin zelf. De wereld die je wil zien veranderen, kun je alleen maar zelf doen. Als je zelf niks doet, verandert er ook niets. Het zijn kleine dingen, maar dat kun je ook overbrengen naar de mensen. Je inspireert anderen.’

Tot slot staan we stil bij SDG#16 Vrede, justitie en sterke publieke diensten. ‘Daar doet Greutsj niet veel mee, alhoewel daar wel een grote wens ligt: vrede. Als ik een ijskast heb geregeld voor een Oekraïens gezin en ze vragen waarom ik help dan zeg ik: ‘Dat is mijn oorlog tegen Poetin, door jullie te helpen’. Ik hoop op meer gelijkheid. Als je in Nederland geboren bent heb je geluk. Ben je in Syrië geboren, dan heb je gewoon al pech in het leven. Als mensen veel klagen, over beperking van vrijheid bijvoorbeeld, dan vraag ik om verder te kijken dan de bank in de huiskamer lang is. Inleven in de ander mag meer.’

Meer weten? Kijk op https://www.greutsj.nl/