Nieuws

|

15 november 2023

Boomfeestdag Sittard-Geleen 2023

‘Het is maar goed dat de laarzen van die jongen een lusje hadden, dan kon ik hem tenminste zo uit de modder trekken’. Onvervalste Limburgse pratsj sierde het veldje naast de parkeerplaats aan de Rollenweg na de hevige regenbuien van eerder. Maar vandaag scheen de zon. Daardoor werd de Boomfeestdag – terug van weggeweest in de gemeente Sittard-Geleen – écht een feestje!

Bomen en struiken planten

Woensdagochtend 15 november kwamen 60 leerlingen van basisschool De Wissel uit Born aan bij het gebouw van de Dierenbescherming, waar Stichting De Rollen en IVN Born – Land van Swentibold hen ontvingen. Aan de Rollenweg is onlangs een parkeerplaatsje ontwikkeld voor bezoekers van de visvijver. Arno Duwel, voorzitter van de IVN-afdeling in Born, heeft samen met de gemeente Sittard-Geleen en Bosgroep Zuid Nederland een plan opgesteld om bij dit parkeerplaatsje bomen, struiken en bloemen aan te planten. ‘Het is belangrijk voor kinderen om op te groeien in een omgeving met bomen. Bomen door kinderen laten aanplanten op Boomfeestdag is een natuurbeleving dat bijblijft’, aldus Arno.

Na een korte instructie ging de helft van de groep van start met het plantgoed. Daarvoor moesten zij eerst water uit de al gegraven gaten hozen. Door de hevige regenval stonden deze namelijk vol met regenwater. Na een mooi staaltje teamwork door de kinderen konden dan de eerste bomen de grond in!

Leskist Bomen

De andere helft van de groep ging naar binnen, ons leslokaal in. Daar hebben wij diverse opdrachten uit de leskist Bomen uitgezet. Boomstammetjes meten, vruchten en zaden leren herkennen, je eigen bos ontwerpen, een voedselweb uitzetten via een spel en een speciaal ‘memodrie’ spel. Spelenderwijs leerden de leerlingen zo meer over het bos, bomen en hout.
‘Ik wist niet dat bomen ook ronde blaadjes konden hebben!’, zei een leerling toen gevraagd werd wat ze had geleerd.

Halverwege de ochtend wisselden de groepen van locatie. Maar eerst werd er met een glaasje appelsap geproost op het prachtige gedenkbord dat bij het parkeerplaatsje is geplaatst. Zo weet iedereen wie deze bomen heeft geplant!

Certificaten van de wethouder

Wethouder Judith Bühler was ook aanwezig om de kinderen aan te moedigen. ‘Met de voeten in de klei hebben de kinderen een boom geplant en daarmee een herinnering voor de toekomst. Zo leren ze dat iets groots, klein kan beginnen’, sprak zij over het belang van de Boomfeestdag. Ze complimenteerde de kinderen en reikte na een afsluitend woord aan elke leerling een eigen certificaat uit. Zo vergeten ze deze dag niet meer!

We blikken terug op een geslaagde Boomfeestdag; de eerste van hopelijk nog veel toekomstige edities!

Ook aan de slag met bomen? We hebben diverse leskisten die passen bij dit thema. Kijk snel in ons aanbod, reserveer je lesmateriaal of neem contact met ons op!