Nieuws

|

30 mei 2023

De natuur in met Graaf Huyn

Triomfantelijk tillen drie leerlingen uit een b/k-brugklas het felgroene kistje met grondboren omhoog. Deze was eerder in de Geleenbeek gevallen.
“Probeer het zelf eens op te lossen, gaat dat lukken?”
“Ja mevrouw, wij denken van wel!”
Met een schepemmer in de aanslag daalden de jongens de oever af. Na enkele spannende minuten was de missie geslaagd. De opdracht kon worden uitgevoerd en de heren werden de helden van de dag.

Leerlingen verspreid in het veld aan het werk

Veldwerkweek

De hele week stond Stichting De Rollen met haar materiaal langs de Geleenbeek bij Pater Karel in Munstergeleen. Een prachtige plek waar de beek mooi kan meanderen. Na de werkzaamheden in het gebied is hier mooie natuur ontstaan waar jong en oud heerlijk in kan wandelen. Door de variatie aan natuur dus ook erg geschikt voor veldwerk!
Dat hebben de eerstejaars leerlingen van het Graaf Huyn college uit Geleen ook mogen ontdekken. Maandag 22 mei om 08:10 stond de eerste groep fris en fruitig klaar om op onderzoek uit te mogen gaan. Vrijdag om 14:00 vertrokken de laatste leerlingen.

De kracht van buiten zijn

Alle brugklassen zijn voor het vak biologie met ons op veldwerk gegaan. Onder begeleiding van onze medewerkers, vrijwilligers en hun docenten konden de leerlingen 9 รก 10 opdrachten in de natuur doen. Zo gingen zij onder andere waterdiertjes zoeken, de stroomsnelheid meten, bloemen in kaart brengen en vogels spotten. De resultaten werden netjes in het speciaal hiervoor gemaakte boekje vastgelegd. Bovendien wordt in de lessen het veldwerk nabesproken en de bevindingen met elkaar gedeeld.

Ook hier is de kracht van de natuur en buiten zijn weer goed te merken. Telefoons bleven over het algemeen uit zichzelf al weg. Groepen die normaal wat meer moeite hebben met de focus te houden, gingen nu als een speer. Dat blijft bijzonder om te zien!
De opdrachten waren er op gericht dat de leerlingen zelf aan de slag gingen. Na een korte instructie moesten de handen dus uit de mouwen; niet luisteren maar doen. Dat viel goed in de smaak.
Bij het ontwerpen van de opdrachten en de bijbehorende boekjes is rekening gehouden met differentiatie, de doelen van het schoolvak, een bepaalde mate van keuzevrijheid en voldoende variatie. Echt maatwerk dus, zodat de activiteit zo goed mogelijk aansluit bij de doelgroep.

Na een zonnige, actieve week kijken wij met veel plezier terug op het veldwerk. En de leerlingen vast ook:
“Mag ik mijn moeder even bellen? Ik wil vragen of wij hier nog wat langer kunnen blijven, dit is zo’n leuke plek!”

Ook op veldwerk met ons? Neem contact op voor de mogelijkheden!