Nieuws

|

23 april 2024

De Rollen, De Den en Jong043

“Ruik eens aan de grond”, spoort Lianne de leerlingen aan. Twijfelend gaan ze op hun buik liggen. De neuzen gaan naar de grond. “En ruik nu nog maar eens, of er verschil is!”, zegt Lianne terwijl ze met een stokje de grond omwoelt. “Huh, dat ruikt nu heel anders dan net!”, roept een leerling verbaasd.
Achter het groepje op de grond lopen een aantal kinderen giechelend langs op blote voeten, even verderop worden bloemen met een loep bekeken. Het is allemaal onderdeel van een natuurles op basisschool De Den in Mheer.

Vergroenen

Samen met Tuinen van Zuid heeft de basisschool de wens voor een groener en uitdagender schoolplein gerealiseerd. Een heel stuk speelnatuur is erbij gekomen, waar leerlingen tussen het groen kunnen spelen en ontdekken. Ook de rest van het schoolplein is eind maart aangepakt. Er zijn toen groene oases gemaakt. Hier kan het regenwater de grond in zakken. De bomen zorgen voor meer schaduw.

Groene schoolpleinen zijn gezond, blijkt uit onderzoek. Het is niet alleen goed voor je gezondheid. Kinderen bewegen meer, maken meer vrienden en voelen zich zelfverzekerder wanneer ze kunnen spelen op een groen schoolplein. Ook de concentratie in de klas verbeterd. En het is natuurlijk goed voor de natuur, voorkomt wateroverlast en hittestress. Alleen maar voordelen dus!

Respectvol omgaan met speelnatuur

Dan heb je ineens een stuk speelnatuur, en dan? Hoe gedraag je je eigenlijk in die speelnatuur? Die vraag speelde ook bij De Den. Tijdens het spelen werd soms (onbewust) wat natuur stuk gemaakt. Tuinen van Zuid heeft ons toen gevraagd om met educatie hier de leerlingen bij te helpen.

Door de leerlingen te laten onderzoeken wat er aan bijzondere natuur op het schoolplein te vinden is, konden we samen een gesprek aan gaan. Wat leeft er eigenlijk allemaal op jullie plein? Is dat natuur? En hoe ga je normaal met de natuur om? Kunnen we misschien wat tips verzinnen?

Twee dagen lang is elke groep in de school aan de beurt geweest. Wat hebben we genoten en veel ontdekt!

Jong043

Ook jongerenkrant Jong043 is langs geweest. Zij hebben een leuk artikel geschreven over onze gastlessen voor de jongerenkrant (versie april 2024). De hele krant is te lezen op hun website.
Het artikel over De Rollen en de natuurlessen op De Den kan je ook hieronder lezen of downloaden.

Ook aan de slag met ons lesmateriaal? Of heb je een vraag rondom vergroening op je schoolplein?
Neem contact met ons op, we helpen je graag!