Nieuws

|

30 maart 2023

Komt een Janneke bij de dokter

“Huh, die frisdrank is net zo zuur als citroensap!”, zegt een leerlinge verbaasd. Klopt, daarom is het ook niet goed voor je tanden. Een mooie conclusie en wijze les, maar dit geeft nog niet de informatie die nodig is om het raadsel op te lossen…

Anamnese

Donderdagochtend 30 maart waren 12 leerlingen van het Trevianum uit Sittard op bezoek bij De Rollen. Daar trokken ze de ‘jas’ van arts aan. Hun doel: erachter komen wat er met fictieve patiënt Janneke Hinde aan de hand is.

Onze Lianne kroop in de rol van Janneke. “Ik ben zo moe, heb hoofdpijn en moet ontzettend vaak plassen”, begon ze het gesprek. Vervolgens stelden de leerlingen verschillende vragen over de klachten, familiegeschiedenis en leefstijl. Na een paar minuten was het dossier voorzien van flinke aantekeningen en de anamnese compleet.

Proefondervindelijk leren

Aan alleen een anamnese heb je niet genoeg, want dat geeft geen compleet beeld. Dus moest er onderzoek worden gedaan! Via verschillende proeven ontdekten de leerlingen hoe hun ogen werken, welke pH waarden verschillende oplossingen hebben en moesten ze met een verdunningsreeks bepalen vanaf wanneer je suiker kon proeven. Zij onderzochten ook andere orgaanstelsels.
Deze manier van werken combineert vaardigheden en kennis vanuit de scheikunde, biologie en natuurkunde in een interessante context. De leerlingen waren dan ook gefocust en gemotiveerd aan de slag met de opdrachten.

Alle resultaten werden vastgelegd in het ‘patiëntendossier’. Na het invullen van een overzichtstabel werden de resultaten met elkaar vergeleken: wat viel op? Hoe passen de onderzoeken bij Janneke haar klachten? En wat denk je dat er aan de hand is?
Met een beetje hulp wisten de leerlingen uiteindelijk de juiste diagnose te stellen én een behandelplan te maken.

De conclusie? “Dit was heel leuk en interessant om te doen!”
Wij zagen een aantal zorgverleners in de dop bij deze groep…

Leskist fysiologie

Deze activiteit is door De Rollen speciaal voor het voortgezet onderwijs ontwikkeld. Wij gaan hem verder ontwikkelen tot een volwaardige leskist ‘Fysiologie’ voor het voortgezet onderwijs. Wanneer de kist klaar is, voegen we hem toe aan ons aanbod. Dus sta je te popelen om praktisch en vakoverstijgend aan de slag te gaan in een beroepenrijke context? Houd dan onze website in de gaten…