Nieuws

|

30 januari 2023

Local Goal Getter van de maand: Nathalie Ummels

Al heel veel mensen en organisaties dragen hun steentje bij aan de SDG’s (de Global Goals voor een betere, duurzamere wereld). Ook in Sittard-Geleen. We noemen deze lokale koplopers Local Goal Getters. Stichting De Rollen gaat vanaf nu elke maand een Local Goal Getter bevragen om jullie te inspireren en te verbinden. De aftrap is door -niemand minder dan- Nathalie Ummels, coördinator van stichting Mondiaal Maastricht en projectleider SDG House Maastricht.

Mijn naam is Nathalie Ummels. Ik kom oorspronkelijk uit Maastricht, ben getrouwd met een Amerikaanse man en samen hebben we drie kinderen. Ik heb ooit antropologie gestudeerd en onderwijspsychologie, maar ben daarna in ‘study abroad’ terecht gekomen. In 2017 zijn mijn man en ik zes maanden gaan rondreizen in de V.S. met ons gezin. Ik had toen eindelijk tijd om na te denken en te voelen. Eén van de dingen die me raakten was hoe ongelofelijk mooi onze aarde is, maar ook hoe kwetsbaar. Er waren toen enorme bosbranden, waardoor we bijvoorbeeld niet naar Oregon konden gaan. Ik vroeg me af hoe het kon dat wetenschappers steeds dringendere waarschuwingen gaven over het klimaat en over steeds ergere natuurrampen, terwijl voor de meeste mensen het leven gewoon doorging alsof er niks aan de hand was. Business as usual. We hadden toen (in 2017) nog ‘maar’ 13 jaar om te zorgen voor een leefbare toekomst voor volgende generaties. Dus in principe was het alle hens aan dek! Maar waar was iedereen? En wat kon ík doen? Toen we terug van onze reis kwamen ben ik van carrière geswitched. Ik wilde antwoord kunnen geven als mijn kinderen ooit aan me zouden vragen: ‘Mama, wist jij het? En wat heb je toen gedaan?’ Zo ben ik bij Mondiaal terecht gekomen.

Waar staat Stichting Mondiaal voor?

We vertalen grote mondiale uitdagingen naar lokale actie: think global, act local. In de loop van ons bestaan (zo’n 40 jaar), hebben we ons bijvoorbeeld ingezet voor mensenrechten en vluchtelingen, diversiteit en inclusie en voor het bevorderen van internationale samenwerking, maar ook tegen kernwapens, oorlog en discriminatie. Sinds 2018 is hier duurzaamheid bijgekomen, dé mondiale uitdaging van onze tijd. Momenteel leid ik twee grote projecten: Shelter City Maastricht (mensenrechten) en SDG House Maastricht (duurzaamheid). Ons doel is zorgen voor inspiratie, verbinding en actie. 

Wat doet het SDG House?

SDG House Maastricht werkt als lokaal vliegwiel voor de Global Goals. Waar ik heel trots op ben is een nieuwe serie SDG Cafés die we vanaf 2023 organiseren. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om de verbinding tussen lokale partners te versterken en om lokale kennis te delen. Hierbij zijn ook zeker mensen en organisaties uit de regio welkom, dus niet alleen voor Maastricht. Regionale samenwerking is onmisbaar voor een leefbare toekomst.  Onze droom is om van SDG House Maastricht naar SDG House Zuid te groeien. Daarnaast organiseren we al sinds 2018 actiedagen voor de SDG’s rond de verjaardag van de Global Goals (25 september). Iedereen die zich inzet voor de Global Goals kan hieraan meedoen. Het is juist de bedoeling om te laten zien dat de SDG’s dichtbij zijn en van iedereen. Vorig jaar heeft er voor het eerst ook regionale actie plaatsgevonden. Toen kwamen mensen en organisatie in Valkenburg, Heerlen en Sittard-Geleen in actie. Hier ben ik super trots op. We zijn echt een voorbeeld voor de andere SDG Houses in Nederland. Hopelijk weten we dit jaar nóg meer mensen in beweging te brengen.

Aan welke doelen specifiek werken jullie? 

De SDG’s lopen als een rode draad door alles wat we doen. Eigenlijk maken we geen keuze voor bepaalde Global Goals. Samenwerking is onze hoofdtaak dus in die zin kun je zeggen dat SDG17 voorop staat. Ik zelf ben erg begaan met SDG13 Klimaatactie en vanuit mijn achtergrond heb ik grote affiniteit met SDG4 Onderwijs. 

Wat is jouw definitie van duurzaamheid? 

Zorg voor de aarde en zorg voor elkaar. En dat op een manier dat mensen 7 generaties na ons ook nog kunnen genieten van onze prachtige planeet. Onduurzaamheid is in principe niks anders dan gebrek aan verbinding. Met jezelf en met alles wat leeft. Duurzaamheid herstelt de verbinding met het levensweb waar wij allemaal onderdeel van uitmaken. Dit kun je ook liefde noemen. Ik kan iedereen aanraden om de Earth Charter (het handvest van de aarde) een keer te lezen. 

Waar loop je tegenaan?

Ik geloof in de kracht van één persoon om het verschil te maken, maar ook dat we samen verder komen. Ik zoek partners voor SDG House (mensen, bedrijven, organisaties, overheden) die zich willen aansluiten. Samen maken we van ons Zuid-Limburg niet alleen de sjoenste maar ook de groenste regio. Dat vraagt ook om middelen (financieel, capaciteit), dus daar zijn we ook nog naar op zoek. 

Met welk doel zou je óók aan de slag willen en wat of wie heb je daarbij nodig?

Ik heb niet zozeer één SDG waarmee ik ook aan de slag zou willen, maar wel met een bepaalde doelgroep: ik zou graag met de kunst- en cultuursector aan de slag willen. Niemand weet hoe onze toekomst er uit ziet bij de huidige opwarming van de aarde. Ligt Zuid-Limburg op een gegeven moment aan zee? Eten onze kleinkinderen nog zuurvlees? Zijn er over 100 jaar nog tijgers of bestaan ze alleen nog in kinderboeken en films? Staan er straks palmbomen langs de Maas? We hebben mensen nodig (schilders, zangers, musici, schrijvers, dichters, toneelspelers etc) die ons kunnen helpen om out of the box te denken op weg naar oplossingen. Creatieve geesten die uiting kunnen geven aan onze gevoelens, dromen en zorgen.   

Heb je een goeie tip? Wat zou je aan iedereen willen meegeven?

Je kunt als één persoon veel doen om je voetafdruk te verminderen: niet/minder vliegen, vegetarisch eten, geen nieuwe spullen kopen, eten in het seizoen, bankieren bij een duurzame bank etc. Maar je kunt ook je handafdruk vergroten, bijvoorbeeld door je actief in te zetten voor één of meerdere van de SDG’s. Denk aan voedsel te doneren aan de Voedselbank, je tuin te vergroenen, een SDG-les geven op school etc. Maar misschien is de belangrijkste tip om de verwondering op te zoeken. Duurzaamheid zit van binnen. Dus zoek die sterrenhemel, voel die boom, verwonder je over de mus… wees stil en leg verbinding met andere levende wezens in je omgeving. Dan ga je vanzelf van ego naar eco. 

Reageren op dit interview? Meer weten of meedoen? Mail naar info@derollen.nl